Innmeldt av: Sigve Næss Røtvold, Universitetet i Oslo
Bakgrunn
Studentenes økonomiske utfordringer er et nøkkeltema, og debatten har hovedsakelig dreid seg om størrelsen på studiestøtten. Det er på tide å utvide denne debatten og vurdere studentenes særstilling i samfunnet, spesielt i lys av andre yrkesgruppers økonomiske kompensasjon for tilsvarende innsats.
Ifølge SSB bruker studentene i snitt 50 timer på studier og jobb. Likevel er studiene regnet ut til å skulle være en fulltidsjobb, og for de som ikke jobber tilsvarer den nærmere i overkant av 39 timer i uka. For dette får studentene en studiestøtte på 137 907 kroner årlig. Dette tilsvarer i snitt 12 537 i måneden når man regner med storstipendet. Av dette må man tilbakebetale 60 % når man er ferdig å studere, 7 522 kroner. Altså «får» man faktisk bare 5 015 kroner i måneden.
For å sammenligne hele den årlige studiestøtten med Norges fattigdomsgrense som lå på 251 600 kroner i 2021. Studenter som til sammen får 137 907 kroner i året ligger over 113 000 kroner under fattigdomsgrensa.
Måten studiefinansieringen er lagt opp på er uholdbar. Studenter blir karakterisert som midlertidig fattige, og har derfor mye mindre kontinuitet i kampen for en mer rettferdig ordning. Vi i Velferdstinget må ta opp kampen for å endre dette.
Formål
Denne resolusjonen tar sikte på å øke bevisstheten rundt studentenes rolle som samfunnsbyggere og deres rett til økonomisk anerkjennelse for denne innsatsen. Vi ønsker å utfordre tanken om at lån er den eneste veien ut av økonomiske vanskeligheter for studenter.
Velferdstinget i Oslo og Akershus mener at
-
- Studentene er universitetene, høgskolene og fagskolenes største ressurser: Studentene bidrar betydelig til universitetets samfunnsrolle, og deres innsats bør bli anerkjent økonomisk.
- Studentfinansieringen må revurderes: Vi mener at dagens studentfinansieringssystem må gjennomgås for å sikre at det møter studentenes reelle økonomiske behov. Dette innebærer å utfordre tanken om at studenter skal være avhengige av jobb ved siden av studiene.
- Studentenes sammenlagte arbeidsmengde skal frontes som et urettferdig resultat av dagens finansieringsordning.
Kilder / vedlegg
Levekårsundersøkelsen fra SSB: https://www.ssb.no/utdanning/hoyere-utdanning/artikler/studenters-levekar-2021.en-levekarsundersokelse-blant-studenter-i-hoyere-utdanning
Informasjon om studentmassen SSB (legg merke til hvordan andelen studenter med foreldre uten høyere utdanning er nedadgående: https://www.ssb.no/utdanning/hoyere-utdanning/statistikk/studenter-i-universitets-og-hogskoleutdanning
PDF-versjon av resolusjonen kan lastes ned her.