Innmeldt av: Arbeidsutvalget
Bakgrunn
Oslo har et svært presset boligmarked. Leiemarkedet og boligmarkedet har for få tilgjengelige leiligheter og boliger. Dette resulterer i høyere priser som studentene må betale for å kunne ha tak over hodet. Det er avgjørende at det iverksettes målrettede tiltak for å fremskynde utbyggingen av studentboliger i Oslo, samtidig som det kommer på plass midlertidige løsninger. Dette vil forhåpentligvis sikre at byens studenter har tilgang til rimelige og egnede boliger.
Studentboliger bør bygges mye høyere i Oslo. Dette maksimerer utnyttelsen av begrensede tomter, og gjør det mulig å tilby flere enheter på samme grunnflate. Ved å bygge høyhus kan vi skape plass til flere studenter uten å kreve mer tomteareal, noe som er spesielt viktig i en by med stramme plassbegrensninger.
En mulig løsning på studentboligmangelen er å bygge boliger lenger unna sentrale områder og utdanningsinstitusjonene, hvis det er kombinert med gode forbindelser med kollektivtransport. Ved å utnytte områder med lavere bygge- og tomtekostnader, kan det bli lavere leiepriser. Kollektivknutepunkter med hyppige avganger vil kunne sikre rask tilgang til studiestedene.
For å lindre den akutte mangelen på studentboliger i Oslo, kan modulbygg utgjøre en effektiv midlertidig løsning. Modulbygg er ferdige enheter som kan settes opp på tomter som ikke skal bygges ut på flere år. Modulbygg kan etableres mye raskere enn tradisjonelle bygg. Dette gir studentene en bolig i løpet av måneder i stedet for år.
Byggeprosjekter som står ubenyttet, kan være en verdifull ressurs som bør tas i bruk for studenter i Oslo. Ved å omgjøre disse prosjektene til studentboliger, kan det raskt øke antall tilgjengelige boliger for studenter. Dette vil bidra med å redusere boligmangelen effektivt, og sørge for at eksisterende ressurser og infrastruktur ikke går til spille. Dessuten kan slike omgjøringer ofte gjennomføres raskere og billigere enn nye bygg, som vil komme studentene til gode både i form av raskere tilgang og rimeligere leie.
Studenter sliter mye med ensomhet. Dette gjør også de eldre i samfunnet. Oslo kommune har flere tomme tidligere omsorgsboliger og eldreboliger. Med eldrebølgen kommer disse til å bli nødvendige igjen. For å utnytte boligene bedre, og samtidig hjelpe med ensomhet, kan disse kombineres for å la studenter og eldre bo sammen. I Midt-Telemark kommune kan noen studenter betale 4000 kr i måneden for et rom med eget bad og 2 middager i uken på et gamlehjem.
Velferdstinget i Oslo og Akershus mener at
- Studentboliger bør bygges med så mange etasjer som mulig.
- Oslo kommune må gi Studentsamskipnaden SiO en mulighet til å bygge studentboliger høyere, ved å ikke sette begrensinger på byggehøyde.
- Det bør bygges studentboliger på billige tomter nær kollektivtransport, selv om det er langt unna studiestedene.
- Det bør etableres prøveprosjekt med modulære studentboliger.
- Studenter i midlertidige studentboliger bør være sikret annen bolig når de modulære studentboligene ikke lenger kan brukes.
- Det bør innføres en ordning for å gjøre boligprosjekter som ikke ferdigstilles om til studentboliger.
- Tomme bygg bør selges eller tomtefestes til SiO eller andre studentboligstiftelser for bruk til studentboliger.
- Oslo kommune bør satse på studentboliger kombinert med sykehjem.
- Oslo kommunes tomme sykehjem bør kunne brukes som studentboliger frem til de skal brukes som sykehjem igjen.
- Studentinternater og vennekollektiv er en viktig del av et helhetlig markedstilbud, og bør prosjekteres i større grad av SiO.
Se resolusjonen i PDF-format her.